úterý 14. června 2011

Výlet č. 1: Mníšek pod Brdy


Tak jsem si se svou drahou kamarádkou Dankou vyjela na "menší" výlet. Jsem rodilá pražanda, tak se na mě nezlobte ale cokoliv co nemá půl milionu obyvatel je pro mě díra. Přesto Mníšek pod Brdy uznávám jako krásné (vesnici) město. Jely sme vlakem a protože to trvá skoro hodinu a půl tak sme neustále vyhlížely jestli sme to nepřejely a protože si ani jedna z nás nepamatovala kde to staví předtím bylo to docela stresující. Pak sme přijely do zastávky Mníšek pod Brdy (baví mě to pořád říkat :D) a vystoupily sme a ejhle. Hospodu sme čekaly ale široko daleko nic jiného. Do města se dostanete po silnici přes pole (tak kilometr typuju) a protože sme hledaly zámek tak nás překvapilo (ano sme z města!) že to není nikde značené.
Nakonec sme zámek našly a je opravdu nádherný. Jestli se budu chtít někdy vdát tak tam by mi to ani tolik nevadilo! Koupily jsme si dokonce prohlídku obytné části (studenti za 50,- plnocené za 70,-) a je to opravdu úžasné! Zařízeno v období 30. let minulého století a rozhodně jsem nečekala takový vynález jako třeba panenky které sukněmi zahřívají konvice na čaj. Nebo mají dokonce funkční masážní přístroj co vypadá jako telefonní sluchátko. Co bylo ale opravdu nejlepší byl dětský pokoj, kde byl domeček pro panenky, ve kterém se dalo dokonce rozsvítit, nebo model školy. A věděli jste že už tehdy byly Dostihy a sázky nebo třeba Monopoly? Prohlídka opravdu stojí za to!
Pak jsme šly projít město (jinak celkem nic moc no) a zapadly do hospody (to se nám podobá). Pod zámkem je vynikající restaurace - skvěle vaří a umí dobře čepovat pivo. No a pak se nám nechtělo čekat na rytířské souboje, které tam mimochodem dnes taky byly, a tak jsme se vydaly zpět na vlak. Někomu sme tam ožraly třešně - hrooooozně miluju třešně! a hlavně sme se pořádně nasmály. Pak sme musely nutně vyzkoušet i restauraci u tratě aby sme si zpříjemnily čekání na vlak tak sme si daly pivo. Takže nám ten vlak nakonec málem ujel :D Díky bohu se na trati předtím něco stalo takže vlak čekal ve stanici asi půl hodiny a to by stihl i hlemýžď dopít pivo, dojít si na záchod a stihnout vlak.
Abych to shrnula - je to tam krásné a příjemně přírodní a díky tomu, že jsme dostaly průkazky kdy po 5 prohlídkách ve státních zámcích dostanete 6 zdarma, tak nás čeká dalších 5 zajímavých míst :D
Mimochodem, zámek je čtyřúhelníkovou podstavu a celkem pravidelnou, ale má jenom 3 věže. Jedna nebyla nikdy dostavěna. (Hlavně to vůbec není vidět)
Pokoj paní hraběnky s onou panenkou zahřívající čaj

2 komentáře:

  1. tak to jste měly krásnej výlet! Taky bych se mohla zase někdy dohrabat na nějaký zámek. A ta zahřívací panenka je hustá, to chci :)

    OdpovědětVymazat
  2. byl to nádherný výlet! ten zámek opravdu stojí za to vidět. vtipný bylo že sme byly na té prohlídce sami se třema průvodkyněma :D ten vynález sem fakt nepochopila! ty panenky maji asi takovy sukne jako je treba chňapka v kuchyni. Jednu z nich nám ta pani ukázala ze spodu. Fakt by mě zajímalo koho napadlo tím zahřívat čaj

    OdpovědětVymazat